Irene Prinsen-Bruins

Irene is diëtist en mede-oprichter/-eigenaar van ERF-1. Een biologisch melkveebedrijf met eigen melkverwerking tot dagverse zuivel en kaas. Daarnaast heeft de boerderij een melkwinkeltje aan huis met rundvlees van eigen koeien, boerderij educatie en verhuur van inspirerende vergaderlocatie. ERF-1 wil als boerderij midden in de samenleving staan. Zij zorgt voor de pachtgronden van de Kampenaren en brengt graag de lekkere en gezonde producten terug naar consumenten rondom het bedrijf.

We erven de wereld niet van onze ouders, maar lenen de wereld van onze kinderen”
Wijze spreuk van de Canadese Haida indianen
Na mijn studie Voeding&Diëtetiek aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) wilde ik graag in het ziekenhuis aan het werk. Ik ging eerst aan de slag binnen de Isala klinieken en later in het Deventer Ziekenhuis. Daar specialiseerde ik me in Diabetes, Nefrologie en Kinderdiëtetiek. Na vijf jaar ervaring vond ik dat het tijd was voor een strategieverandering. Ik ondervond tijdens mijn spreekuren namelijk dat bij veel patiënten de basiskennis rondom voeding mist. Inmiddels hadden mijn ouders en ik een verzuiveling van de melk van het eigen melkveebedrijf opgezet op de boerderij. Ik raakte op een andere manier met mensen in gesprek. Mensen die intrinsiek op zoek waren naar antwoorden rondom voeding. In 2015 mocht ik de SFYN (toenmalige YFM) academie volgen. Als diëtist ging een wereld voor mij open. Het onderwerp voedsel was nog zoveel breder en complexer dan ik had geleerd tijdens mijn studie en werktijd.
Ik ben er inmiddels van overtuigd dat goede voedingsvoorlichting begint op de plaats waar voedsel wordt geproduceerd. Want dat we niet meer ons eigen voedsel produceren betekent niet dat we niet zouden moeten weten hoe ons voedsel wordt geproduceerd! Alleen als we dat weten kunnen we bijvoorbeeld de juiste interpretaties maken als we over voedsel lezen of voedselkeuzes moeten maken.
Tegelijkertijd maak ik me zorgen over de voedselproductie in Nederland. Kunnen we in het huidige marktgedreven systeem wel gezonde keuzes maken als het gaat om productie? Welke boeren zullen overleven in een politiek speelveld wat te vaak aan verandering zonder visie onderhevig is. En hoe zit het met de mondiale klimaatproblemen en noodzaak tot verduurzaming.
Een verbinding tussen Agro Food en Health is waar ik in geloof! Met de producten die wij op ERF-1 maken wil ik samen met jou in overdenking gaan. Want wat vind jij belangrijk als het gaat om voedselproductie? Wat is jouw gezondheid je waard? Hoe wil jij dat je voedsel wordt geproduceerd? Welke voedselkeuzes maak jij een op basis waarvan; ga je voor smaak, prijs, kwaliteit en/of duurzaamheid bij je aankopen?

Samen in transitie!

Heb je vragen, opmerkingen of interesse?
Neem dan contact met me op!