Het is altijd fijn als klanten met je meedenken, dat waarderen wij zeer. Samen moeten we immers het voedselsysteem veranderen. Regelmatig krijg ik mailtjes van mensen die vragen waarom wij onze producten in een plastic verpakking doen, waarom deze verpakking niet terug kan voor hergebruik of waarom we geen glazen verpakking gebruiken. In 2012 hebben wij de overweging gemaakt tussen in plastic verpakken en in glas. Om een aantal redenen hebben we toen gekozen voor plastic en deze zal ik hieronder weergeven.
- De kans dat er een keer een glazen fles valt en breekt is aanwezig met alle risico’s dat er glas in een product komt.
- Glazen flessen moeten retour komen. Niet iedereen stuurt de glazen flessen retour dus statiegeld is
dan ook best een bedrag. - Omdat wegwerpglas het minst duurzaam is denk je al snel aan een glazenfles met statiegeld.
Het verkooppunt van onze producten moet in de gelegenheid zijn om deze verpakkingen weer terug
te nemen van de klant en op te slaan. Niet iedereen heeft hier de ruimte voor.
En ook heeft men soms problemen met de hygiëne aangezien er altijd vieze flessen tussen zitten wat ongedierte aantrekt. - Het vervoer van de zwaardere glazen flessen kost extra brandstof.
- De vieze flessen moeten worden schoongemaakt dit kost ook stroom, water en schoonmaakmiddelen.
- De kans op herbesmetting bij hergebruik van de glazen fles is ondanks het grondig reinigen niet
uitgesloten. Zelfzuivelen is een zwaar beroep. Alle producten worden ambachtelijk gemaakt en elke liter gaat
een paar keer door je handen heen. Een krat met zuivel weegt al zo 12 kg en dan zit het bij ons nog
niet eens in glas. We houden het werk graag zo licht mogelijk!
Duurzaamheid
Bier in blik of in een statiegeldflesje? Een papieren zakje voor je appels of toch liever plastic? Welke verpakking kies jij als je in de winkel staat? Op de site van milieucentraal lees je hoe het zit met de duurzaamheid van plastic ten opzichte van glas. Eenmalig PET (plastic) is in veel gevallen beter voor het klimaat dan eenmalig glas. Of dat zo is, hangt af van het gewichtsverschil tussen de verpakkingen: als de PET-verpakking minstens 6 keer lichter is dan glas, is PET beter voor het klimaat. Dat blijkt in veel gevallen zo te zijn. Verpakkingen waar je dan aan kunt denken zijn die van olie, pindakaas, soep en mayonaise.
Statiegeld
Wanneer we onze plastic fles zouden reinigen zou deze door de hete temperatuur krimpen.
Op de plastic verpakking van ERF-1 zit dus geen statiegeld. Je kunt ze bij het plastic afval scheiden.
Vooral punt 1, de breekbaarheid van een glazen fles vind ik best wel eng. Het hele proces is bij ons handwerk en dan te bedenken dat een
glazen fles kan vallen en breken en dat er een splinter in je product kan komen….Ik moet er niet aan denken wat voor gevolgen dat kan hebben. Dan ben ik toch wel blij met plastic, ondanks dat wij onze plastic fles niet kunnen hergebruiken.
Ik hoop dus dat de verpakkingsindustrie snel komt met een afbreekbaar plastic of goede recycle methoden en dat iedereen onze plastic verpakking netjes bij het plastic afval scheid.
Ik hoop je zo iets meer inkijk te hebben gegeven in onze redenatie om te kiezen voor plastic verpakking.
Als biologisch boer voelen wij ons uiteraard verantwoordelijk hoe wij met onze aarde omgaan. Het onderwerp duurzaamheid ligt ons na aan het hart. Vaak willen we alleen veel meer dan nu voor ons mogelijk is. Alleen samen kunnen we dat veranderen.
Ik hoop dus dat u blijft genieten van onze producten!
Graag tot ziens op ERF-1!
Irene
Geef een reactie