Sinds deze week is de Kampereilander Kaas weer verkrijgbaar in IJsselmuiden bij Kaashuis ‘t Volle Pond op het Markeresplein. De Kampereilander wordt gemaakt van melk van het Kampereiland en ook wordt de kaas daar gemaakt en geaffineerd.

Het productieproces van de Kampereilander Kaas begint op ERF-32. Hier melkt broer Klaas-Jan Bruins de koeien. De biologische melk wordt vervolgens naar ERF-1 gebracht, eveneens op het Kampereiland om te worden verwerkt tot kaas. Hier vindt ook de affinage van de kaas plaats. Met recht dus een Boerenkaas wat valt onder het GTS keurmerk. GTS staat voor ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’ en betekent dat het product een bijzonder traditioneel karakter heeft vanwege de samenstelling of de bereidingswijze. Een keurmerk wat door de NVWA wordt gecontroleerd. Dit wordt o.a. gedaan door regelmatige bezoeken en door het testen van de kaas op aanwezigheid van het enzym fosfatase. Dit enzym is niet meer aanwezig als de melk wordt gethermiseerd of gepasteuriseerd. Een Boerenkaas móet immers rauwmelks zijn.  

Er is op ERF-32 hard gewerkt na de verhuizing van de koeien vanaf ERF-1. Er zijn koeien bij gekomen en gelukkig is de kennismakingsperiode goed verlopen. Het had best nog even wat voeten in aarde om de melk weer aan de eisen te kunnen laten voldoen voor het maken van Boerenkaas. Een rauwmelkse kaas maken vereist extra hygiëne. Maar ook dat is de boer met zijn koeien gelukt! Overdag gaan de koeien lekker naar buiten en eten ze gras wat heerlijke graskaas geeft! Op ERF-1 is inmiddels meer ruimte vrij gekomen en de melkkamer doet nu dienst als kaasmakerij voor een mooie ambachtelijke 1000L kaastobbe. De melkput wordt momenteel verbouwd tot pekel- en coatingsruimte. Irene Bruins: ‘Op den duur willen we graag de zeer oude bebouwing opknappen en geschikt maken als affinage ruimte. De kazen die nu liggen te rijpen in een container met een speciaal klimaat kunnen we dan hier verzorgen. 

Naast de Kampereilander Kaas heeft Kaashuis ‘t Volle Pond ook de dagverse ERF-1 zuivelproducten verkrijgbaar. Voor meer informatie kijk op www.erf1.nl of www.kaashuisvollepond.nl