Karnemelk en boter


Boerenkarnemelk: boterzacht!
Onze boerenkarnemelk, een frisse dorstlesser! Ondanks dat er bijna geen vet in zit, een ‘volle’, romige, fris zure smaak; ontzettend lekker bij de lunch,vooral in de zomer! Omdat we onze boerenkarnemelk van volle melk maken, is de smaak niet te vergelijken met de smaak van normale karnemelk uit de supermarkt. Deze word meestal van ‘ondermelk’ gemaakt.

Boerenkarneboter
Lekkere karnemelk betekend ook lekkere boter. Een ambachtelijk product, ieder seizoen een andere smaak en kleur. De invloed van de seizoenen vind je het sterkste terug in de boter. Echte boter, onmisbaar in iedere keuken!

Bekijk hier de beoordeling van de karnemelk en hier de beoordeling van de boter naar aanleiding van de proeverij ‘cum laude’ door de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders.

Productie proces
Karnemelk en boter ontstaan tijdens hetzelfde proces. Eerst pasteuriseren we de melk en daarna brengen we de melk op een temperatuur van 20 á 24 graden en voegen we zuursel toe om de boter een lekkere smaak te geven. Na anderhalve dag volgt de volgende stap; het karnen. Karnen is het inkloppen van lucht. Door deze heftige beweging ontstaan grote boterkorrels die naar boven drijven. Onderin de ketel blijft de karnemelk over, klaar om in de flessen te gieten. Voordat de boterkorrels klaar zijn om als boter gebruikt te kunnen worden, moeten we ze eerst wassen. Met koud water spoelen we de resten karnemelk weg en kneden we de boter tot een gelijkmatige massa. De boter is nu klaar voor jouw boterham. Eet smakelijk!

Schrijf als eerste een bericht.

Your feedback