Kamper terp kaas


Kaas maken is een oude ambacht

Het proces van het verwerken van melk tot kaas is al ontzettend oud. Sinds het eerste moment dat mensen dieren gingen houden werd er ook gezocht naar manieren om de verse melk langer houdbaar te maken. Het verhaal gaat dat de eerste kaas ontstond doordat melk werd vervoerd in zakken gemaakt van magen van dieren. Door het achtergebleven lebstremsel en de bewegingen tijdens het vervoeren ontstond een vaste massa: kaas!

Kamper Terp kaas
In 2015 heeft Irene zich verdiept in het maken van van Goudse Boerenkaas. Met behulp van een crowdfundingsactie werd een oude kelder in de terp van ERF-1 gerestaureerd en geschikt gemaakt voor kaasrijping. De kelder werd op 2 juli 2016 feestelijk geopend door rentmeesterdirecteur dhr de Koe. Hierna begon het grote avontuur wat kaasmaken heet!

De kaas die Irene maakt is een Boerenkaas! De naam Boerenkaas is vastgelegd via een Europese verordening. ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’ (GTS) Boerenkaas garandeert dat:

  • de kaas wordt gemaakt van de melk van onze eigen Kamper koeien
  • de grondstof uitsluitend bestaat uit rauwe melk (niet gethermiseerd/gepasteuriseerd)
  • er wordt gebruik gemaakt van lebstremsel

De kaas die ik maak is daarnaast ook biologisch. Dit zegt iets over het productieproces van de melk maar ook dat de kaas is bereid zonder salpeter en zonder coating met schimmelwerende middelen. Het bereidingsproces van Kamper Terp Kaas begint eigenlijk al in de bodem! Het assortiment aan kruiden en grassen wat op het land groeit is goed ruwvoer voor onze koeien. Dit is bepalend voor de smaak van de kaas.

Helpt u mee om op ERF-1 de eigen melk te verwerken tot een mooie kaas? Steun dan dit product met uw aankoop!

Schrijf als eerste een bericht.

Your feedback