12_Erf1-Groep_portret-1014_3

Over ons

In het najaar van 2011 hebben wij het roer volledig omgegooid. Wij zijn op een andere manier gaan boeren en daarbij produceren, verwerken en verkopen wij zelf onze zuivel. Maatschappelijk verantwoord en duurzaam, maar liever noemen we het ‘volhoudbaar’. Onze missie is smaakvolle streekproducten te produceren en te boeren met respect voor mens en dier, op basis van kringloop (koolstof)landbouw. Hieronder lees je meer over wie wij zijn, wat we doen en waarom we dat zo doen.

HarryPortret_Harry_LQ
{1960} Boer, Waarde(n) deskundige natuurlijk kapitaal

Sinds 1980 werk ik op Erf-1 en samen met Petra heb ik het bedrijf in 1997 overgenomen. In 2010 is het bedrijf overgeschakeld naar biologische bedrijfsvoering. We vonden het jammer dat we van de 1e kwaliteit melk, die van ons erf naar de fabriek ging,  maar weinig tot niets terug zagen. We kwamen er achter dat de mooie en lekkere melk als product uit elkaar werd gehaald en als grondstof diende voor van alles. Uitgekleed in het winkelschap en zelfs grondstof voor non-food zoals in medicatie (lactose). Het is geweldig dat we nu zelf onze melk kunnen verwaarden tot een mooi product en dat ons bedrijf steeds meer in contact komt met de consument en de samenleving. We noemen dat MVC (Maatschappelijk Verantwoord Consumeren) dit leid tot MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen)

Petra21_Erf1-Groep_portret-1014
{1963} Zuivelbereiding, Fijnproever, Zelfstandig verpleegkundige

Als boerendochter ben ik opgegroeid op Erf-1 en samen met Harry heb ik de boerderij mogen voortzetten. Sinds 1982 ben ik gediplomeerd verpleegkundige en per januari 2007 werk ik naast de werkzaamheden op de boerderij als zelfstandig zorgverlener. Ik heb veel ervaring in de thuisbeademingszorg, terminale zorg, ouderen zorg, ADL en nachtzorg. Naar aanleiding van een tv-programma over vanille vla ben ik zelfs eens vla met échte vanille gaan maken. De vla viel in de smaak en dit was dan ook het begin van Erf-1!

IrenePortret_Irene_LQ_10-14
{1987} Oprichter Erf-1 Zuivel, Diëtist

Na een afstudeeropdracht bij een onderzoeksgroep in Toronto, Canada, voor de opleiding tot diëtist heb ik gewerkt in de Isala klinieken in Zwolle en het Deventer ziekenhuis. Ik heb mij gespecialiseert in  voeding bij diabetes, voeding bij nierziekten en kinderdietetiek. Toch trok de boerderij van mijn ouders aan mij. In 2010 kwamen onze interesse’s samen en sindsdien ben ik aanspreekpunt van Erf 1 zuivel. Ik vind het ontzettend leuk om op de plek waar voeding wordt geproduceerd met mensen in gesprek te gaan over onze voeding. In 2015 heb ik een opleiding tot kaasbereidster gevolgt en tevens deel mogen nemen aan de YFM academie.

Klaas-JanPortret_KJ_LQ_10-14
{1990} Boer, Technisch specialist melkrobots

Na mijn Studie aan de HTS Windesheim in Zwolle, ben ik eerst 3 jaar werkzaam geweest als technisch specialist in de melkrobots. Op dit moment doe ik dat part-time, en werk ik daarnaast op ons eigen bedrijf. Toen op ERF-1 de keuze werd gemaakt voor een biologisch bedrijfsvoering, sprak het boeren mij veel meer aan en leek het mij een uitdaging om het bedrijf voort te zetten. Binnen het biologisch boeren is het begrip rentmeesterschap sterk verankert. Niet voor de korte termijn gaan, maar een bedrijfssysteem ontwerpen dat opbouwt en wat goed is voor boer, dier en maatschappij. Ik zie kansen dat deze manier van boeren op de lange termijn mensen van goed en verantwoord voedsel kan voorzien, ze dichterbij de oorsprong van voedsel brengt, en waar de gezondheid van het systeem op het gebied van bodemgezondheid en diergezondheid toeneemt.